Dj Иван Тодоров

Ще се озвучаваме ли или…???

Няма как да подмина и тази наболяла отдавна тема, свързана с Колегите DJ и Озвучители. Дълбоко уважавам професията на тези хора, които с часове угаждат на непрестанните претенции на подпийналите и добре наквасени гости на едно събитие, които често разливат напитки върху пултовете и фъфлят неразбираемо. DJ-ят, с когото работя от 15 години, така спокойно приема тези случки, че често се чудя дали самият той е в час и нормаленJ Но си давам сметка, че всичко, вероятно, зависи от рутината. Но каквато и да е моята рутина с толкова много събития, за мен е трудно да преживея често срещаното явление на почерпилия се много добре гост, който не се съобразява, че техниката е скъпо нещо и че трябва да се пази.

Младоженците искат силна музика, за да се впуснат незабравимо на дансинга, а срещу DJ стои побеснялата леля на булката, която иска да се намали драстично музиката, защото тя „не се чувала!!!“. Какво да правим? Да увеличим или да намалим? Да послушаме младоженците или да послушаме лелята? Направо до полудееш!

И това все още е само началото на празненството. Към средата, когато гостите са добре вече почерпени, започва истинската част от общуването. Ако така можем да наречем словесната кореспонденция от страна на гостите. Младоженците ясно са посочили каква музика искат и каква трябва да се избягва, даже и някой гост да предяви претенции към съответната нежелана стилистика. Ама не! Те не разбират! Ти им казваш учтиво, че младоженците имат определени изисквания към стилистиката на музиката, но те продължават да тъпчат на едно място. Заплашват, че ще уволнят DJ, държат се грубо и без задръжки или често с реплики „Ти знаеш ли аз кой съм?“ Е, който и да е госта, има си младоженци, които заплащат за услугата и, съответно, „поръчват музиката“.

Да предположим, че за всичко си има начин за справяне. Търпение! Търпение! и пак…Търпение! Крайната цел е събитието да премине под егидата на отличното настроение и веселба.

Темата на нашия разговор клони към друг проблем, който често засяга и Сватбените събития. А именно, участието на група или изпълнител в програмата на празненството.

Сигурна съм, че за всички е ясно, че участието на група или изпълнител изисква озвучаване, за да има постоянен чист звук, който да обгръща цялата локация – ресторант, зала, тераса и пр.места. Е, за този чист звук са необходими конкретни познания. Но за да се отправи предложение за озвучаване на група, например, трябва да се запознаем с техническите й изисквания. Тези технически изисквания обикновено се получават в писмен вид от групата. Те трябва конкретно да гласят следното: брой участници в групата; видове инструменти, желание за свободна площ за разполагане на групата/инструментите; и, разбира се, изисквания към техниката – колони, пулт, входове/изходи и др.подробности. Въз основа на предоставената информация, DJ /много DJ могат да осигурят и озвучаване на групи и изпълнители, ако разполагат с необходимата техника или могат да я ангажират под наем/ или Озвучителят предоставят предложение към младоженците с посочена стойност за озвучаване на групата.

И тук се почва…

„Ама нали DJ вече е направил предложение. Защо трябва да доплащаме за озвучаване на групата?“

„Ама не може ли DJ да озвучи групата с озвучаването, което ни е предложил за ресторанта?“

„Ама ние нямаме повече бюджет и DJ ще трябва да озвучи групата както може, но без пари.“

„Ние сами си плащаме сватбата и преценяваме внимателно за какво харчим пари. Нямаме за озвучаване!“

„Ама не може ли нещо да се направи, така че да не плащаме за озвучаване?“

и т.н.

И също така…

„Ами той изпълнителя ще си донесе негово си озвучаване.“

„На изпълнителят не му трябва кой знае какво.“

„Разберете се там нещо и нека изпълнителя се съобразява с каквото има. Нали му плащаме!“

и т.н.

Да, ама не! Не става! Важно е да се знае, че един DJ, който предлага услугите си за дадено Сватбено събитие е преценил техниката за озвучаване само за целите на неговата конкретна работа – т.е. пускане на музика /старая се да обяснявам с прости думи, за да не задълбаваме в технически изкази, които ще затруднят разбирането от хора, които нямат познания в сферата/. DJ прави оглед на локацията /ако не е запознат вече с нея/ и въз основа на този оглед, по време на който се преценява големината на помещението; броят гости, които ще се настанят в това помещение; необходимост от кабели за теглене на ток; места за разполагане на колоните и др. той подава предложение с посочена стойност за определени часове и допълнителни такива /зависи как оформя предложенията си/.

Важно е да се знае, че озвучаването на групи и изпълнтели /за да се случи това професионално и без излишен компромис, който ще подведе качеството на звука, а, може би, и очакванията на изпълнителите или членовете на групата/ изисква доста повече техника, отколкото обикновено се предвижда за озвучаване просто на помещението за пускане на музика и говорене от страна на DJ по основните моменти/ритуали по време на събитието. Всеки компромис с озвучаването на групи и изпълнители е огромна грешка, която често младоженците допускат, въпреки препоръките на Организатора на събитието или самите DJ и Озвучители, ако са в пряк контакт с младоженците. На тях всичко им се струва много лесно и просто. Но това далеч не е така!

Ето и една случка…

„Изпълнителят ще си донесе озвучаване за изпълнението си. DJ няма да има грижа да се занимава с това, така че нека се коригира стойността на услугите му.“ Речено-сторено! Стойността е коригирана с ясното знание, че DJ няма да има ангажимент по озвучаването.

В деня на сватбата…

Изпълнителят идва с един пулт, които включва към техниката на DJ и оставя пулта за управление на DJ, разбира се, тъй като всичко минава през колоните, които са осигурени от него. Разбира се, и колоните на DJ не са достатъчни, за да има добър звук, защото на него ясно му е казано, че няма да има ангажимент. Но в деня на сватбата се оказва, че има такъв. На изпълнителя не му пука, че не се е подготвил подобаващо, и DJ поема цялата отговорност за всичко, мъчейки се с наличната апаратура да възпроизведе добър звук. Да, ама това не винаге е така лесно, колкото и добър да е DJ, и колкото добри познания да има. Резултатът е на лице, когато изпълнителят тръгва с първия си сет. Звукът е ужасен и младоженците препускат към DJ масата с въпроси защо това е така. Е, как да е? Техническите характеристики, спуснати от изпълнителя, не отговарят нито на техниката на DJ, нито на техниката на донесеното от изпълнителя. И звукът е ужасен! Нещо между дране и…рев на малко дете! Или пък е толкова тихо, че говорът на гостите прескача звука на изпълнението. Какафонията е пълна и отчайващо дразнеща за ухото!

Ето и още една случка…

„Те, групата, са ни приятели, и ще се озвучат сами, за да ни излезе по-евтино.“ Добре! Така да бъде! Никой от групата не си прави труда да отиде до локацията и да й направи оглед, за да прецени какво ще е необходимо. В деня на сватбата се появяват саксофон, бас китара, соло китара, клавири и певица. До тук добре! Всички са налице. Ама донесената техника е толкова мижава, че звукът, който излиза от нея е…като измъчено писукане на инструменти и рев на певицата. Ужас!

Най се радвам да случаите, при които отговорникът на групата твърди, че подадената техника от DJ за събитието, ще понесе и озвучаване на групата. В този случай DJ, обаче, добавя определена стойност за озвучаване, даже и да не добавя техника, защото едно е да си ангажиран за DJ на едно Сватбено събитие, а друго то да включва и озвучаване на група и изпълнители /по-ранно отиване в локацията, check-sound с групата и др. важни дейности/. 99% от младоженците си мислят, че това е толкова лесно…някакъв си пулт с много копчета, които си ги въртиш наляво и надясно, и това е то… То, ако беше толкова лесно, защо направо Сватбения агент не се заеме с тази дейност?!? Или фотографът, който така или иначе отвреме навреме не снима?!? Или видеооператора – той знае как да върти копчета?!?

Странни са случаите, в които младоженците ангажират изпълнител за 5000 лв., но не са склонни да заплатят за добро озвучаване на този изпълнител. Изпълнителят идва и вдига скандал на DJ защо няма това или онова. Колко пъти сме дискутирали, че озвучаването е важно, че имаме технически характеристики, с които трябва да се съобразим. „Няма проблем! Ние сме говорили с певицата.“ Ама се оказва, че не са! Просто са пропуснали, в желанието си да спестят пари, да й кажат. И певицата идва и…става една патардия… И е напълно разбираемо! Тя си има изисквания и е редно да се съобразят младоженците с тях.

Друг случай…

„Групата ще си носи всичко необходимо! DJ няма ангажимент!“

Докато това се комуникира, представител на групата звъни на DJ /обикновено в бранша всички се познават/ и поръчва техника. DJ уведомява Сватбения агент за което, а ние от своя страна продължаваме да комуникираме това с младоженците. „Няма проблем!“ – казват те. Е как да няма! Ние сега ще се озвучаваме ли или не? Ще има ли звук групата или не? Кой, в крайна сметка, има ангажимент за озвучаването – те или DJ?

И най ми допада…“Ами виж там какво можеш да направиш, така че озвучаването да мине без пари!“ Уау! Е, какво да направя?!? Да се направя на колона, на пулт, на звук, на … Тази услуга струва пари! Ако няма бюджет за озвучаване, тогава не се ангажират групи и изпълнители. Или се търсят в комплект участие+озвучаване в бюджетната рамка, която са си определили младоженците. За какво им е страхотна певица за 5000 лв., ако няма да се чуе? Ако няма изпълнението й да допринесе с нищо на събитието?

Има не малко случаи, в които DJ, само и само да му се махнат от главата, се съгласява на всичко. Само да го оставят на мира! И това е приемливо, но докога?!? DJ техниката не е никак евтино удоволствие – колони, пултове, кабели, микрофони, батерии, жакове и не-знам-си-още какво… Всичко това е много скъпо! Подръжката е много скъпа! Съхранението трябва да е много прецизно и изисква средства. Тук без пари, там без пари…и утре няма пари за нова техника. Но и това не е най-трудоемкото. Трудоемко е за мен и мои Колеги, с които сме разговаряли, да проумеем защо трябва да ни вълнува момента, в който младоженците казват „Ами ние сами си плащаме сватбата и трябва да ни разберете.“ Какво има за разбиране? А кой плаща сметките на DJ? Да не би не той!?! И той има сметки да оформяне – техника, помощен екип, транспорт, наем на склад, закупуване на нова техника и пр. Който и да плаща сватбата, е без значение! Ако искаш съответната услуга, то тя трябва да се заплати. Така погледнато можем да помолим и видеооператора да не взима пари за услугата си, и фотографа, и Сватбения агент, и Флориста, и… всички! Защото младоженците „плащат сами за сватбата си“! Не ми се струва редно, приемливо и разбираемо!

Всички ние, като хора, ползваме дадени услуги. Дали за наше лично събитие, или в ежедневието си. Нима някой е загрижен кой плаща за дадената услуга или продукт!?! Не би трябвало. Ако младоженците не могат да се справят с предвидения бюджет, то в този случай те трябва отново да седнат и да помислят добре върху това кое е важно и кое не е важно за облика на Сватбения им ден? Никой не крие, че едно събитие, било то Сватбено или Корпоративно, изисква компромиси.

Разбира се, за 15 години опит в събитийния бранш съм имала и Клиенти, които са уважавали всяка услуга и са възнаграждавали усилията за нейното предоставяне. Без спорове и дълги безсмислени разговори. И това не са обезателно хора с възможности. По-скоро Клиенти с ясна преценка за компромисите, които трябва да направят с едно, за да получат друго. И тук в помощ идва Сватбения агент, който може конкретно да насочи къде може да се направи компромис, и къде не.

                                                                                                                                                                                                       (от Сватбен агент Ади Цанова) 

http://adiandjoanaeventsecrets.blogspot.com/